Kortárs tánc

Kritikusi igyekezet az Európa-kertben

E-book tanulmánykötet a Critical Endeavour program öt évéről

lead 160_lejardinKötetünk különlegessége nemcsak az, hogy öt év öt cikkét együtt jelenteti meg, hanem – hála Szemessy Kinga szerkesztőnek – az is, hogy a téma köré kiterjedt virtuális tudásbányát is prezentál.

E-book tanulmánykötet a Critical Endeavour program öt évéről

Kötetünk különlegessége nemcsak az, hogy öt év öt cikkét együtt jelenteti meg, hanem – hála Szemessy Kinga szerkesztőnek – az is, hogy a téma köré kiterjedt virtuális tudásbányát is prezentál.

Egy európai országok táncművészethez kötődő intézményeit tömörítő hálózat, a Jardin d'Europe (Európa-kert) Critical Endeavour (Kritikusi igyekezet) nevű programja öt éven át fiatal táncszakíróknak/kritikusoknak adott lehetőséget arra, hogy az ismerős hazai terepnél messzebbre tekintsenek. A 2008-ban debütált kezdeményezés célja nem csupán a fiatal kritikusok „továbbképzése" volt, hanem a köztük kialakuló személyes kapcsolatokon keresztül egy szakmai hálózat létrehozása is, amely megkönnyíti az előadóművészet terén folytatott, időnként országhatárokon átívelő kutatásokat, a dokumentálást, a tapasztalatcserét.

lejardin 400

A fiatal kritikusok általában elemezték-megvitatták a Jardin d'Europe keretében készült alkotásokat, zsűriként díjakat ítéltek oda, majd ki-ki hazatérve saját hazájába, cikkekben foglalta össze közös tevékenységük tanulságait. E-book kötetünkben a magyar résztvevők írásait közöljük újra. Kötetünk különlegessége nemcsak az, hogy öt év öt cikkét együtt jelenteti meg, hanem – hála Szemessy Kinga szerkesztőnek – az is, hogy a téma köré kiterjedt virtuális tudásbányát is prezentál. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a szerkesztő a dolgozatok egyes kulcsszavait belinkelte, azaz rájuk kattintva írott, képes és mozgóképes újabb információk jelennek meg a tárgyról. Bizton állíthatjuk: aki kihasználja eme internetes megjelenítés nyújtotta lehetőségeket, azaz olvasás közben szorgalmasan klikkelget is, az átfogó képet kap az elmúlt öt év európai „fiatal" kortárstánc-trendjeiről, illetve azok – szintén fiatalok látásmódját tükröző – kritikai artikulációjáról.

Köszönet illeti a Műhely Alapítvány munkatársait, akik a Jardin d'Europe tagjaiként magyar részről kitartóan generálták az együttműködést, és köszönet jár az Ellenfény, valamint a Színház folyóirat főszerkesztőjének és a cikkíróknak, amiért rendelkezésünkre bocsátották az írásokat.

A kötetet letöltheti itt: Kritikusi igyekezet az Európa-kertben (pdf)

2012. december 22.