Nyilatkozatok a miskolci tánckonferencián

misk leadKözös közlemény, valamint intézményvezetők szándéknyilatkozata

„A magyar táncművészet és az oktatási intézmények (az alapfokú oktatástól, a középfokon keresztül a professzionális táncművész-képzésig) helyzete bizonytalan. A táncos életpálya kiszámíthatatlan, az aktív tánctól visszavonult művészek helyzete rendezetlen..."

Közös közlemény, valamint intézményvezetők szándéknyilatkozata

„A magyar táncművészet és az oktatási intézmények (az alapfokú oktatástól, a középfokon keresztül a professzionális táncművész-képzésig) helyzete bizonytalan. A táncos életpálya kiszámíthatatlan, az aktív tánctól visszavonult művészek helyzete rendezetlen..."A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata, a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett

Táncos életpálya – A magyar táncművészet aktuális kérdései

címmel szervezett konferenciát 2013. december 19-20-án a Miskolci Nemzeti Színházban.A konferencián a táncművész szakma megjelent képviselői az alábbi nyilatkozatot teszik:

A magyar táncművészet és az oktatási intézmények (az alapfokú oktatástól, a középfokon keresztül a professzionális táncművész-képzésig) helyzete bizonytalan. A táncos életpálya kiszámíthatatlan, az aktív tánctól visszavonult művészek helyzete rendezetlen.

Kérjük, hogy a magyar táncművészet jövőjének biztosítása érdekében az illetékes minisztériumok (EMMI, NGM) és a magyar táncszakma intézményeinek, szervezeteinek és képviseleti szerveinek bevonásával kezdjenek mielőbb tárgyalásokat a helyzet megoldása érdekében.

Továbbá kérjük, hogy a balettművész életjáradékot biztosítsák valamennyi professzionális táncművész számára.

Miskolc, 2013. december 20.*SZÁNDÉKNYILATKOZAT

Alulírott intézményvezetők

KEZDEMÉNYEZZÜK a Hivatásos Táncművészek Átképző Alapja létrehozását, amelynek célja az aktív táncos pályát befejező művészek más munkaterületen történő elhelyezkedéséhez szükséges átképzés finanszírozása.

VÁLLALJUK, hogy a nemzetközi gyakorlat áttekintésére 2014. január 31-ig munkacsoportot hozunk létre, amelynek feladata az egyes országokban sikeresen működő megoldások számbavétele, az erre vonatkozó külföldi dokumentumok, illetve jogszabályok lefordíttatása és a hazai viszonyokhoz illeszkedő jogszabály tervezet összeállítása, legkésőbb 2014. július 31-ig. A munkacsoport költségeit biztosítjuk.

MEGHÍVJUK a munkacsoportba a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Magyar Táncművészek Szövetsége képviselőit, egyben

KÉRJÜK segítségüket a törvényjavaslat kormányzati, illetve országgyűlési támogatásának elnyeréséhez.

Miskolc, 2013. december 20.

Bolvári-Takács Gábor – Honvéd Együttes

Juhász Zsolt – Duna Művészegyüttes

Juronics Tamás – Szegedi Kortárs Balett

Kiss János – Győri Balett

Kozma Attila – Miskolci Balett

Lőcsei Jenő – Budapesti Operettszínház

Mihályi Gábor – Magyar Állami Népi Együttes

Pataki András – Szegedi Kortárs Balett

Román Sándor – ExperiDance Production

Szakály György – Magyar Táncművészeti Főiskola

Szögi Csaba – Közép-Európa Táncszínház

Topolánszky Tamás – G. G. Tánc Eger

Vincze Balázs – Pécsi Balett

Zsuráfszky Zoltán – Honvéd Együttes

Az aláírók névsora még nem végleges!